עריכת צוואה בצורה מיטבית תציל את המשפחה מאובדן רכוש וסכסוכים בין הילדים.
המדריך שלפניכם חושף במתנה את 7 הסודות לעריכת צוואה זו.
מהי צוואה הדדית ומדוע צריכים אותה?
צוואה הדדית היא מסמך או 2 מסמכים בנוסח זהה בהם 2 בני הזוג מצהירים על כל הרכוש שלהם ומצווים אותו בשלב ראשון אחד לשני – כלומר לנותר/ת בחיים.
כמו כן, 2 בני הזוג צריכים לחתום על הצוואה.
הצוואה מכילה סייגים, שמתאימים לכל משפחה לפי הצרכים שלה, בכדי לא לאבד את הרכוש והכספים של בן הזוג, לרדת בנכסים וברמת החיים ולאפשר חיים נוחים בצורה שבן הזוג הנותר בחיים רגיל אליהם ותשמור על כבודו, איכות חייו ורמת חייו.
ההדדיות בצוואה יוצרת מנגנון של יורש אחרי יורש – כלומר, כשהראשון מבין בני הזוג הולך לבית עולמו, עובר כל הרכוש לרשותו ולבעלותו של בן/ת הזוג הנותר/ת. ליתר היורשים (לרוב הילדים) יש זכות עתידית בלבד (שאי אפשר לממש כרגע) לקבל את חלקם בירושה אך ורק לאחר ש – 2 בני הזוג הולכים לבית עולמם, כי אז מתגבשת זכותם של יתר היורשים לרשת את חלקם.
בצוואה הדדית ניתן להכניס הסדרים, המונעים מצב שבו בן/ת הזוג שנותר/ה בחיים עלול למצוא את עצמו מפנה את דירת מגוריו בעל כורחו או העברת חלק משמעותי מאד מהרכוש, שנצבר במשך שנים לידי בני זוג חדשים.
לדוגמה: ידועים/ות בציבור וילדיהם.
מדוע זה חשוב?
כדי להבטיח שלשני בני הזוג תישמר האפשרות לקיום בסיסי בכבוד או כדי למנוע פגיעה קשה באיכות ורמת חייהם בערוב ימיהם.
מה יכול לקרות אם לא תעשה את זה?
ייתכן מצב שבו הילדים יירשו מחצית רכושו של ההורה הנפטר, ואז – אפילו לא בזדון: אולי כי הם נמצאים בעצמם בבעיה כלכלית כמו חובות, או שהם רוצים לקנות דירה, לפתוח עסק או חלו במחלה שדורשת הוצאות כספיות גדולות באופן שוטף – ידרשו את חלקם בדירה או את הכסף.
גם ידועו/ים בציבור יכולות/ים לרשת חלק גדול מהרכוש, שעמלתם עליו שנים רבות ורק בגלל שאין צוואה הדדית ברורה ואולי גם מסמכים תומכים בהסדרים, הקבועים בצוואה.
צוואה זאת צריכה להיות כתובה בכתב ידו של המצווה וגם להיות חתומה על ידי המצווה, התאריך צריך להיות כתוב בכתב היד של המצווה (המנוח).
3 המרכיבים האלו – כתב ידו של המצווה (המנוח), תאריך וחתימת המוריש, הם עקרוניים ומהותיים. כתיבת הצוואה בכתב ידו של המוריש הוא דבר מהותי בצוואה והוא סימן היכר לצורך ההוכחה שזוהי צוואה אמיתית ותקפה.
כלומר בצוואה בכתב יד אין אפשרות שהצוואה תהיה כתובה בידי אדם אחר וגם לא מודפסת. לצוואה כזו אין צורך בעדים.
היתרון בצוואה זו: היא אינה עולה כסף למעט אגרת הפקדה (כ – 120 ש"ח נכון למועד כתיבת שורות אלה) אם המצווה רוצה בכך, אבל אין חובת הפקדה.
יחד עם זאת ישנם מספר נקודות חשובות שיש לתת להם את הדעת:
פניה לעורך דין מנוסה ומיומן בתחום יכולה לחסוך הרבה עוגמת נפש ומריבות בעתיד:
צוואה זו נעשית בכתב בנוכחות 2 עדים, זרים, שאין להם קשר משפחתי למצווה, אין להם טובת הנאה בצוואה והם לא זוכים בה.
העדים לצוואה צריכים להיות בגירים (גיל 18 ומעלה) בגירים, כשירים לפעולה משפטית, וצריכים להצהיר שאין להם זיקה לצוואה.
ניתן להדפיס את הצוואה – לא חייבת להיות כתובה בכתב היד של המצווה.
העדים צריכים לחתום על הצוואה ולאשר בחתימתם שהם בגירים חתמו זה בפני זה, המצווה הצהיר בפניהם את ההוראות שלו – שזאת צוואתו האחרונה וזהו רצונו, התרשמו שהמצווה חותם מרצון ולא תחת כפיה או השפעה בלתי הוגנת.
הצוואה נושאת את חתימת המצווה וגם את חתימת 2 העדים לצוואה ותאריך החתימה.
במידה והמצווה אינו יודע קרוא וכתוב או שהוא לא מבין או קורא את שפת הצוואה – יש צורך לוודא שהמצווה הבין את תוכן הצוואה ושהצוואה הוקראה והוסברה לו בשפתו. דרישת הכתב בצוואה בעדים הינה עקרונית ומהותית. כלומר חובה למלא את הדרישה הזאת.
צוואה זו מאד נפוצה. היא יכולה להיות מנוסחת ע"י עורך דין. אין צורך להופיע בפני רשות ממלכתית כמו בית משפט או בית דין או רשם הירושות. ניתן ליצור אותה במספר פגישות בהן יש זמן לחשוב יחד, לעיין בנוסח, לתקן ולתקן שוב עד להתכנסות לנוסח סופי, שהמצווה שלם איתו.
צוואה זו נערכת בפני שופט או בפני רשם של בית משפט או בפני רשם הירושות או בפני חבר בית דין דתי או בפני נוטריון.
הצוואה נעשית על ידי המצווה באופן אישי בפני הרשות – בדרך של צוואה רשומה בכתב או בדרך של אמירה בעל פה, כאשר דבריו נרשמים על ידי הרשות והצוואה מוקראת בפניו.
הרשות חייבת לערוך פרוטוקול, שמפרט איך נעשתה הצוואה וגם את הצהרת המצווה שהדבר נעשה מרצון חופשי.
בצוואה זו אין צורך בעדים ואין הסתמכות על עדים, כשנדרש בירור לצוואה. לרוב, די בתיעוד של הרשות.
כמו כן, המצווה נדרש להופיע בפני הרשות ולחשוב היטב מראש מהו רצונו (במקרה של בית משפט / בית דין דתי / רשם הירושה).
צוואה זו יכולה להיעשות על ערש דווי (עומד בפני מוות) בלבד או על ידי מי שרואה עצמו על ערש דווי בנסיבות המצדיקות זאת. הצוואה מאפשרת לאדם, המאמין שהוא על סף מוות, הזדמנות לצוות את רצונו ביחס לרכושו. הצוואה חייבת להיאמר בפני 2 עדים לפחות, שחייבים להצהיר עליה בפני רשם הירושה בהקדם האפשרי.
כדי שאדם ייחשב כמי שרואה עצמו עומד בפני מוות יש צורך ב – 2 תנאים מצטברים (חייבים להתקיים ביחד):
צוואה כזו מתבטלת בתום חודש ימים מיום יצירתה אם המצווה לא נפטר.
במקרה כזה לבית המשפט שיקול דעת האם לקיים את הצוואה או להכריז על ביטולה או על ביטול הוראות מסוימות בה והדבר משתנה ממקרה למקרה.
לבית המשפט קיימת זכות גם לקיים צוואה שיש בה פגמים מסוימים, ובית המשפט לענייני משפחה יעשה זאת – כל עוד השתכנע שזה היה רצון המצווה.
התחקות אחר רצון המצווה הוא הדבר המנחה את בית המשפט, שיעשה כל שניתן כדי שרצונו של הנפטר יבוצע – במידה ובית המשפט השתכנע שזה אכן רצונו לפי העיקרון "רצונו של המת הוא כבודו" ולכן יקיים בית המשפט את הצוואה או את חלקה.
רוצה שאני אעזור לך ללא התחייבות, בפגישת ייעוץ של 60 דקות, לצוואה ששומרת על קיום רצונך, רכושך ומונעת מלחמה בין הילדים?
הפגישות הן ללא התחייבות, אך על בסיס מקום פנוי
לאיזה מייל לשלוח לך?